Blogs

Mijn reis als Virtual Assistent

Hoe het begon (1)

Je herkent het vast! Je werkt al jaren bij een bedrijf, hebt kansen gegrepen en gekregen om meer te leren, om te groeien binnen je bedrijf. Je hebt een uitdagend einddoel voor ogen en dan PATS! je einddoel is er niet meer. Wat doe je dan? Eerst maar eens diep in de put zitten (tenminste dat gebeurde mij). Ik heb veel nagedacht, heb dit gebeuren een plekje gegeven en daarna ben ik (zoals ik ben) weer opgestaan. Oké, dit einddoel wordt het niet. Wat ga ik dan wel doen? En zo begon mijn zoektocht….

Ogen open! (2)

Nadat een juf op school had aangegeven dat een van onze kinderen wel eens hoog sensitief kon zijn, heb ik me op dat onderwerp gestort. Hoog sensitief, wat is het, hoe ga ik er als ouder mee om, waar komt het vandaan? Allemaal vragen borrelden in mijn hoofd. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie te vinden over dit onderwerp. Ik heb online testen ingevuld…en wat denk je? Juist, ik ben zelf ook hoog sensitief (achteraf niet zo verwonderlijk). Nadat ik dit nieuws had verwerkt (had even tijd nodig bij mij), heb ik een webinar gevolgd over hoog sensitiviteit en werk en ben ik een online cursus hoogsensitief & werk (www.hsp&werk.nl) gaan doen. Daar ging een wereld voor mij open en puzzelstukjes vielen op z’n plaats. Had ik dit maar eerder geweten. Ik zal een voorbeeld geven. Herinner je die kantoortuinen nog? Ongeveer 2 dagen in de week zat ik in zo’n kantoortuin, kwam altijd hartstikke moe thuis en was altijd blij dat ik op donderdagen in een kleiner kantoor mocht zitten met hooguit 6 andere personen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het kwam dat ik 2 dagen moe thuiskwam en 1 dag met energie over. En nee, dat lag ‘m niet aan mijn collega’s of aan het werk. Nee, nu weet ik dat de ruimte te groot voor mij was en voor te veel prikkels zorgde. Ik had een punt op mijn to do list, aangeven bij mijn werkgever dat ik door mijn HSP zoveel mogelijk thuis wilde werken in de toekomst.

Alleen welke werkzaamheden ik ging doen….daar was ik nog niet achter.

Wat wil ik nu worden als ik groot ben.... (3)

Had ik al verteld dat ik de webinars had ontdekt? Nee? Ga maar eens googelen op je interessegebied, je komt vele webinars tegen. Natuurlijk for free, met aan het einde een leuk aanbod. Het is aan jezelf om daarop in te gaan of niet.

Zo heb ik een webinar ontdekt over een carrière-keuze-traject. Ik wist niet meer wat ik wilde worden als ik groot was (zie blog 1) dus leek zo’n webinar mij een goed idee. Mijn webinar volgde ik bij hmvsupport.nl onder leiding van Rina Vurtaal. Het eerste wat mij opviel was het enthousiasme van Rina, dat spatte van het scherm af. Richting het einde van de webinar voelde ik dat de tijd was gekomen om te ontdekken wat ik later wilde worden als ik groot was. Joehoe, ik wilde Rina’s Carrière Keuze Traject doen. Ik was zo zeker van mijn zaak dat ik me heb aangemeld zonder met mijn werkgever te overleggen, zo overtuigd was ik dat ik dit traject wilde volgen. Gelukkig was mijn werkgever bereid om in mij te investeren en kon ik de factuur opsturen. Daarna heb ik een intakegesprek met Rina gevoerd, kijken of we een klik hadden (gelukkig was die er), heb ik een kick-off gehad en mijn traject was gestart. Spannend!

Pittig! (4)

Ik heb een pittige 3 maanden gehad waarbij mijn apen en beren, mindset en ideale werkgever voorbijkwamen. Richting het einde van het traject was het voor mij duidelijk dat ik graag mag plannen en coördineren, dat ik empathisch ben (HSP) en dat ik autonoom ben (weer ogen die open gingen en antwoorden op vragen die ik onbewust had). Ook kreeg ik weer last van apen en beren op de weg. Boehoe gaan die krengen dan nooit weg?! Gelukkig kon Rina mij verzekeren dat dit mijn brein was die niet wilde dat ik mijn veilige haven ging verlaten en in het diepe ging springen. Aha, dus mijn eigen brein wil mij tegenhouden, dacht het niet……SPRINGEN!!!

Hoe kwam het idee om VA te worden tot stand (5)

Een paar jaar geleden had ik met een vriendin een gesprek over werk en gezin combineren, welk werk past daarbij en hoeveel uur werken om een stukje voor jezelf te hebben en er te zijn voor je gezin. Deze vriendin vroeg mij toen of VA niets voor mij was. Ik, een VA? Neeeej, dan moet ik zelfstandige worden en dat is niets voor mij.

In mijn zoektocht naar wat wil ik worden als ik groot ben, dacht ik weer aan dit gesprek. Ik zoeken op het net en zo stuitte ik op een webinar……juist weer eentje. Deze was van de VAPraktijk (https://vapraktijk.nl). Ik heb aandachtig geluisterd en meegeschreven en werd zo enthousiast! Zo enthousiast dat ik deze droom maar snel heb weggelegd onder het mom, het is te mooi om waar te zijn (weer die apen en beren). Later ben ik…. ja, ja weer een webinar gaan volgen en heb ik zelfs een 4-daagse onlinecursus gedaan om te zien of ik geschikt zou zijn (tuurlijk ben ik dat 😉). De autonomie gaf de doorslag. Ik ga weg bij het bedrijf waar ik al 17 jaar werk, ik heb een ander jasje nodig. Het jasje dat VA (en dus zelfstandige) heet past mij.

Opleiding tot VA kiezen (6)

Jeetje wat zijn er verschillende aanbieders, waar ik een VA opleiding kan doen. Wat is nu toch de beste voor mij en mijn portemonnee? Ik ben voor de VAPraktijk gegaan om de simpele reden dat ik een klik had met Anne. Een aangezien ik inmiddels (weer) heb geleerd dat gevoel een goede raadgever voor mij is…spring en zwemmen maar, ik heb me ingeschreven voor alle 3 trajecten VA online, Groeistrateeg en de High End VIP opleiding (ik heb toch iets met de naam VIP 😉)! Als we het doen, doen we het goed, ik ben het tenslotte waard. Een dag daarna kreeg ik een cadeautje van de VAPraktijk om mijn mijlpaal te vieren en mij succes te wensen. Wat een superleuke attentie! Ook kreeg ik toegang tot de online leeromgeving, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Mijn avontuur kon beginnen….toch of toch niet?

Traan en lach….(7)

En dan is het je taak om je collega’s op de hoogte te stellen dat je hun gaat verlaten. Dat was voor mij even een dingetje, 17 jaar lief en leed delen en dan weggaan is niet niets. Gelukkig zal het voor sommige collega’s niet een goodbye zijn maar meer een tot ziens. Een aantal collega’s gaat niet van me afkomen, die worden vrienden. Voor sommigen gek, maar ik kijk er niet raar van op om collega’s/medestudenten na het volgen van een opleiding of na gezamenlijk werken tot mijn vriendenkring te rekenen. Op mijn laatste werkdag voor mijn werkgever, heb ik de laptop van het werk verplaatst naar een tafeltje achter me en de schermen en laptop voor de VA opleiding op het bureau geplaatst. Een traan omdat het afscheid nu echt is en een lach omdat ik een mooie zonnige en vrije toekomst tegemoet ga. Één van de cadeaus die ik bij mijn afscheid kreeg was……Weet ik ook weer waarom ik graag met deze groep mensen werkte, humor is zó belangrijk.

Het begin van de opleiding (8)

Zo hé, wat komt er veel kijken bij een eigen onderneming hebben en als VA werken. Heel veel informatie komt er op mij af, voel mezelf af en toe net een spons 😊 zoveel slurp ik naar binnen. De keuze die ik vorige week heb gemaakt voelt nog steeds goed, ik mag die hersenpan van mij weer aan het werk zetten! Inmiddels heb ik een aantal hoofdstukken afgerond. Zo fijn die online leeromgeving, kan het lekker in eigen tempo doen. Ben nu ook bezig om een nieuwe tool te leren en ik mag marktonderzoeken (later omgedoopt naar stekgesprekken) doen (slik!). Dat wordt een drempeltje nemen, maar het komt goed. Daar ben ik zeker van. Bloggen, het wordt aangeraden om te bloggen! Hoe dan? Gelukkig wist onze zoon mij te vertellen wat een blogger was 😉. Dus bloggen, het lijkt me eigenlijk wel wat. Ik krijg wel vaker te horen dat ik een prettige schrijf/leesstijl heb…Bloggen….Eerst maar een stuk lopen met de hond, frisse wind door het hoofd…..Ja, ik ben eruit, ik ga bloggen. 

 

Ik neem jullie mee op mijn reis om VA te worden.

Keuzestress en tools (9)

De opleiding is praktisch van aard, ik krijg veel tips en leer steeds meer. Ook kom ik steeds meer voor keuzes te staan. Wanneer inschrijven bij de KvK? Welk boekhoudprogramma? Hoe vind ik een goede boekhouder of ga ik zelf mijn btw-aangifte en jaarrekening doen? En ga zo maar door. Zelf BTW en jaarrekening doen? Dat dacht ik niet, dat is voor mij te veel van het goede, ik ga een boekhouder zoeken. Tools zoals Trello en Canva zijn niet langer meer blackboxes voor me, vooral Canva dat is een leuke tool. Ik kan mijn creativiteit er in kwijt! Ik heb mijn logo en naam ontworpen, bijgeslepen, familie en vrienden gevraagd wat zij ervan vonden en weer bijgeslepen. Zo ontzettend leuk om van een idee een ontwerp te maken.

Website bouwen (10)

Zo, het begin is er. Ik heb een webhosting account, en nu? Gelukkig bestaan er handleidingen en heb ik ook een man die hier aardig in thuis is. Er is in de avonduren al veel HELP!!!! naar de overkant van de muur geroepen.  Na wat opstart problemen, heb ik nu een eigen e-mailadres (trots) en heb ik me gestort op het maken van mijn website. Het eerste wat ik goed onder de knie heb gekregen was de website in onderhoud plaatsen 😊 zo kan ik mooi achter de schermen knutselen, terwijl jullie mijn aankondiging zien dat de website er snel zal staan. Na 2 dagen krijg ik al steeds meer handigheid in het maken van een pagina voor mijn website. Wist wel dat ik dit leuk zou vinden. Je creëert iets met je eigen handen (nou ja, muisklikken) en dat kan iedereen dan zien. Leuk & spannend. En zoals een andere vriendin van mij onlangs zei: “Annelies, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan, is jou op je lijf geschreven”. Ze heeft gelijk!!!

Website vullen (11)

Een website bouwen is 1 ding, maar dan ook nog een website vullen…..dat is een ander verhaal. Natuurlijk komen bij mij de apen en beren weer tevoorschijn. Ik kan niet zo goed teksten schrijven, ik kan het mooi in mijn hoofd hebben, alleen hoe zet ik het ook goed op papier. Uitdaging alom. In de opleiding heb ik net een stuk gelezen over storytelling. Storytelling? Ehm, juist, hoe dan? Nou heel simpel, zoals je praat zo ga je ook schrijven, blijf dicht bij jezelf en schrijf (typ) je vingers blauw. Ow, okay, dat kan ik wel! Ik heb juist altijd mijn best gedaan om anders te schrijven dan dat ik denk. Die restrictie is er nu niet, typen maar!

Zakelijk posten en afspraak gemaakt (12)

De website staat er en ik blijf leren 😊 Net weer wat nieuws gedaan. Heb nu geleerd hoe ik een zakelijke facebook, insta en linkedIn pagina’s moet aanmaken. En daarop heb ik nu ook posts geplaatst. Weer een spannend moment, heb het toch maar mooi gedaan (trots).

En….

Net een afspraak gemaakt om over een paar weken mijn eerste (oefen)stekgesprek te houden. Ik heb mijn schoonheidsspecialiste Conny (https://www.reflectionhuidverzorging.nl) gevraagd of ik met haar mijn stekgesprek mag oefenen. Ben benieuwd hoe ik het doe en welke tips en trucs Conny voor mij heeft. Ga me de komende weken voorbereiden en alvast opzoek naar meer stekgesprekkandidaten. Spannend, uitdagend en ik heb er zin in!

Netwerken (13)

Netwerken, dat was voor mij altijd een gesloten deur. Nee, niets voor mij. Ik leg niet zo gemakkelijk contact, daarvoor moet je toch echt anderen hebben. Vriendinnen snappen het niet want, zij zeggen juist dat ik wel gemakkelijk contact leg……Via de VAPraktijk kwam ik erachter dat dit een mindset-dingetje is van mij. Ik denk bij netwerken dat ik moet verkopen, alleen dat is helemaal niet zo! Het gaat erom dat je met anderen mensen contact legt, interesse toont en als ze ook in jou en je business geïnteresseerd zijn dan komen ze bij jou. Je hoeft niet jezelf te promoten, mensen komen bij je omdat jij jij bent.  Aha, het is dus niet “moeilijk” tenminste voor mij want ik ben geïnteresseerd in mensen, in wat ze doen, waar hun passie ligt, wat hun tegenhoudt. Okay, ik heb me ingeschreven voor netwerkbijeenkomsten. En Annelies…..gewoon jezelf zijn, dan kom je goed tot je recht.

Meer stekgesprekken (14)

Het (oefen)stekgesprek met Conny heeft mijn enorme berg tot een klein heuveltje vernietigd. Het gesprek verliep, zoals we zijn, natuurlijk en ik heb tips gekregen. Ik heb ook ontdekt dat ik behoefte heb om mensen te spreken, mijn coach Rina had het al tegen mij gezegd zorg dat je afwisselt want je hebt zo’n groot empathisch vermogen, je kunt niet zonder mensen spreken. Met deze positieve ervaring en de tip van Rina in mijn achterhoofd ben ik inmiddels 3 stek(oefen)gesprekken aangegaan. Weer kwam ik thuis met tips en een lach op mijn gezicht want….mensen spreken, erachter komen waar de ondernemer behoefte aan heeft, erachter komen of je kunt helpen en een kijkje in de keuken mogen nemen is ZO fijn om te doen. Ik wil meer gesprekken! Alleen hoe raak ik met ondernemers aan de praat……iemand tips?

Social media (15)

Zoals jullie misschien merken ben ik vol op social media te vinden. Ik plaats berichten, reageer op berichten, stuur messenges enzovoort. Krijg ook hele leuke reacties weer terug met mogelijke leads, dat is ontzettend fijn. Een bevestiging aan mezelf dat ik mezelf ben dus.

Als ik wil kan ik wel een hele dag bezig zijn op social media. Dat was ik ook in het begin, alleen merkte ik aan mezelf dat ook nog op vrijdagavond en in het weekend kijken of er leads zijn, voor mij persoonlijk niet zo goed is. Ik word er gehaast van, tijd voor mijn gezin kwam in de knoei. Daarom een keiharde afspraak met mezelf gemaakt, vanaf vrijdagmiddag tot maandagochtend….geen social media meer.