Blogs

Mijn reis als Virtual Assistent

Hoe het begon (1)

Je herkent het vast! Je werkt al jaren bij een bedrijf, hebt kansen gegrepen en gekregen om meer te leren, om te groeien binnen je bedrijf. Je hebt een uitdagend einddoel voor ogen en dan PATS! je einddoel is er niet meer. Wat doe je dan? Eerst maar eens diep in de put zitten (tenminste dat gebeurde mij). Ik heb veel nagedacht, heb dit gebeuren een plekje gegeven en daarna ben ik (zoals ik ben) weer opgestaan. Oké, dit einddoel wordt het niet. Wat ga ik dan wel doen? En zo begon mijn zoektocht….

Ogen open! (2)

Nadat een juf op school had aangegeven dat een van onze kinderen wel eens hoog sensitief kon zijn, heb ik me op dat onderwerp gestort. Hoog sensitief, wat is het, hoe ga ik er als ouder mee om, waar komt het vandaan? Allemaal vragen borrelden in mijn hoofd. Gelukkig is er tegenwoordig veel informatie te vinden over dit onderwerp. Ik heb online testen ingevuld…en wat denk je? Juist, ik ben zelf ook hoog sensitief (achteraf niet zo verwonderlijk). Nadat ik dit nieuws had verwerkt (had even tijd nodig bij mij), heb ik een webinar gevolgd over hoog sensitiviteit en werk en ben ik een online cursus hoogsensitief & werk (www.hsp&werk.nl) gaan doen. Daar ging een wereld voor mij open en puzzelstukjes vielen op z’n plaats. Had ik dit maar eerder geweten. Ik zal een voorbeeld geven. Herinner je die kantoortuinen nog? Ongeveer 2 dagen in de week zat ik in zo’n kantoortuin, kwam altijd hartstikke moe thuis en was altijd blij dat ik op donderdagen in een kleiner kantoor mocht zitten met hooguit 6 andere personen. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het kwam dat ik 2 dagen moe thuiskwam en 1 dag met energie over. En nee, dat lag ‘m niet aan mijn collega’s of aan het werk. Nee, nu weet ik dat de ruimte te groot voor mij was en voor te veel prikkels zorgde. Ik had een punt op mijn to do list, aangeven bij mijn werkgever dat ik door mijn HSP zoveel mogelijk thuis wilde werken in de toekomst.

Alleen welke werkzaamheden ik ging doen….daar was ik nog niet achter.

Wat wil ik nu worden als ik groot ben.... (3)

Had ik al verteld dat ik de webinars had ontdekt? Nee? Ga maar eens googelen op je interessegebied, je komt vele webinars tegen. Natuurlijk for free, met aan het einde een leuk aanbod. Het is aan jezelf om daarop in te gaan of niet.

Zo heb ik een webinar ontdekt over een carrière-keuze-traject. Ik wist niet meer wat ik wilde worden als ik groot was (zie blog 1) dus leek zo’n webinar mij een goed idee. Mijn webinar volgde ik bij hmvsupport.nl onder leiding van Rina Vurtaal. Het eerste wat mij opviel was het enthousiasme van Rina, dat spatte van het scherm af. Richting het einde van de webinar voelde ik dat de tijd was gekomen om te ontdekken wat ik later wilde worden als ik groot was. Joehoe, ik wilde Rina’s Carrière Keuze Traject doen. Ik was zo zeker van mijn zaak dat ik me heb aangemeld zonder met mijn werkgever te overleggen, zo overtuigd was ik dat ik dit traject wilde volgen. Gelukkig was mijn werkgever bereid om in mij te investeren en kon ik de factuur opsturen. Daarna heb ik een intakegesprek met Rina gevoerd, kijken of we een klik hadden (gelukkig was die er), heb ik een kick-off gehad en mijn traject was gestart. Spannend!

Pittig! (4)

Ik heb een pittige 3 maanden gehad waarbij mijn apen en beren, mindset en ideale werkgever voorbijkwamen. Richting het einde van het traject was het voor mij duidelijk dat ik graag mag plannen en coördineren, dat ik empathisch ben (HSP) en dat ik autonoom ben (weer ogen die open gingen en antwoorden op vragen die ik onbewust had). Ook kreeg ik weer last van apen en beren op de weg. Boehoe gaan die krengen dan nooit weg?! Gelukkig kon Rina mij verzekeren dat dit mijn brein was die niet wilde dat ik mijn veilige haven ging verlaten en in het diepe ging springen. Aha, dus mijn eigen brein wil mij tegenhouden, dacht het niet……SPRINGEN!!!

Hoe kwam het idee om VA te worden tot stand (5)

Een paar jaar geleden had ik met een vriendin een gesprek over werk en gezin combineren, welk werk past daarbij en hoeveel uur werken om een stukje voor jezelf te hebben en er te zijn voor je gezin. Deze vriendin vroeg mij toen of VA niets voor mij was. Ik, een VA? Neeeej, dan moet ik zelfstandige worden en dat is niets voor mij.

In mijn zoektocht naar wat wil ik worden als ik groot ben, dacht ik weer aan dit gesprek. Ik zoeken op het net en zo stuitte ik op een webinar……juist weer eentje. Deze was van de VAPraktijk (https://vapraktijk.nl). Ik heb aandachtig geluisterd en meegeschreven en werd zo enthousiast! Zo enthousiast dat ik deze droom maar snel heb weggelegd onder het mom, het is te mooi om waar te zijn (weer die apen en beren). Later ben ik…. ja, ja weer een webinar gaan volgen en heb ik zelfs een 4-daagse onlinecursus gedaan om te zien of ik geschikt zou zijn (tuurlijk ben ik dat 😉). De autonomie gaf de doorslag. Ik ga weg bij het bedrijf waar ik al 17 jaar werk, ik heb een ander jasje nodig. Het jasje dat VA (en dus zelfstandige) heet past mij.

Opleiding tot VA kiezen (6)

Jeetje wat zijn er verschillende aanbieders, waar ik een VA opleiding kan doen. Wat is nu toch de beste voor mij en mijn portemonnee? Ik ben voor de VAPraktijk gegaan om de simpele reden dat ik een klik had met Anne. Een aangezien ik inmiddels (weer) heb geleerd dat gevoel een goede raadgever voor mij is…spring en zwemmen maar, ik heb me ingeschreven voor alle 3 trajecten VA online, Groeistrateeg en de High End VIP opleiding (ik heb toch iets met de naam VIP 😉)! Als we het doen, doen we het goed, ik ben het tenslotte waard. Een dag daarna kreeg ik een cadeautje van de VAPraktijk om mijn mijlpaal te vieren en mij succes te wensen. Wat een superleuke attentie! Ook kreeg ik toegang tot de online leeromgeving, niet geheel onbelangrijk natuurlijk. Mijn avontuur kon beginnen….toch of toch niet?

Traan en lach….(7)

En dan is het je taak om je collega’s op de hoogte te stellen dat je hun gaat verlaten. Dat was voor mij even een dingetje, 17 jaar lief en leed delen en dan weggaan is niet niets. Gelukkig zal het voor sommige collega’s niet een goodbye zijn maar meer een tot ziens. Een aantal collega’s gaat niet van me afkomen, die worden vrienden. Voor sommigen gek, maar ik kijk er niet raar van op om collega’s/medestudenten na het volgen van een opleiding of na gezamenlijk werken tot mijn vriendenkring te rekenen. Op mijn laatste werkdag voor mijn werkgever, heb ik de laptop van het werk verplaatst naar een tafeltje achter me en de schermen en laptop voor de VA opleiding op het bureau geplaatst. Een traan omdat het afscheid nu echt is en een lach omdat ik een mooie zonnige en vrije toekomst tegemoet ga. Één van de cadeaus die ik bij mijn afscheid kreeg was……Weet ik ook weer waarom ik graag met deze groep mensen werkte, humor is zó belangrijk.

Het begin van de opleiding (8)

Zo hé, wat komt er veel kijken bij een eigen onderneming hebben en als VA werken. Heel veel informatie komt er op mij af, voel mezelf af en toe net een spons 😊 zoveel slurp ik naar binnen. De keuze die ik vorige week heb gemaakt voelt nog steeds goed, ik mag die hersenpan van mij weer aan het werk zetten! Inmiddels heb ik een aantal hoofdstukken afgerond. Zo fijn die online leeromgeving, kan het lekker in eigen tempo doen. Ben nu ook bezig om een nieuwe tool te leren en ik mag marktonderzoeken (later omgedoopt naar stekgesprekken) doen (slik!). Dat wordt een drempeltje nemen, maar het komt goed. Daar ben ik zeker van. Bloggen, het wordt aangeraden om te bloggen! Hoe dan? Gelukkig wist onze zoon mij te vertellen wat een blogger was 😉. Dus bloggen, het lijkt me eigenlijk wel wat. Ik krijg wel vaker te horen dat ik een prettige schrijf/leesstijl heb…Bloggen….Eerst maar een stuk lopen met de hond, frisse wind door het hoofd…..Ja, ik ben eruit, ik ga bloggen. 

 

Ik neem jullie mee op mijn reis om VA te worden.

Keuzestress en tools (9)

De opleiding is praktisch van aard, ik krijg veel tips en leer steeds meer. Ook kom ik steeds meer voor keuzes te staan. Wanneer inschrijven bij de KvK? Welk boekhoudprogramma? Hoe vind ik een goede boekhouder of ga ik zelf mijn btw-aangifte en jaarrekening doen? En ga zo maar door. Zelf BTW en jaarrekening doen? Dat dacht ik niet, dat is voor mij te veel van het goede, ik ga een boekhouder zoeken. Tools zoals Trello en Canva zijn niet langer meer blackboxes voor me, vooral Canva dat is een leuke tool. Ik kan mijn creativiteit er in kwijt! Ik heb mijn logo en naam ontworpen, bijgeslepen, familie en vrienden gevraagd wat zij ervan vonden en weer bijgeslepen. Zo ontzettend leuk om van een idee een ontwerp te maken.

Website bouwen (10)

Zo, het begin is er. Ik heb een webhosting account, en nu? Gelukkig bestaan er handleidingen en heb ik ook een man die hier aardig in thuis is. Er is in de avonduren al veel HELP!!!! naar de overkant van de muur geroepen.  Na wat opstart problemen, heb ik nu een eigen e-mailadres (trots) en heb ik me gestort op het maken van mijn website. Het eerste wat ik goed onder de knie heb gekregen was de website in onderhoud plaatsen 😊 zo kan ik mooi achter de schermen knutselen, terwijl jullie mijn aankondiging zien dat de website er snel zal staan. Na 2 dagen krijg ik al steeds meer handigheid in het maken van een pagina voor mijn website. Wist wel dat ik dit leuk zou vinden. Je creëert iets met je eigen handen (nou ja, muisklikken) en dat kan iedereen dan zien. Leuk & spannend. En zoals een andere vriendin van mij onlangs zei: “Annelies, ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan, is jou op je lijf geschreven”. Ze heeft gelijk!!!

Website vullen (11)

Een website bouwen is 1 ding, maar dan ook nog een website vullen…..dat is een ander verhaal. Natuurlijk komen bij mij de apen en beren weer tevoorschijn. Ik kan niet zo goed teksten schrijven, ik kan het mooi in mijn hoofd hebben, alleen hoe zet ik het ook goed op papier. Uitdaging alom. In de opleiding heb ik net een stuk gelezen over storytelling. Storytelling? Ehm, juist, hoe dan? Nou heel simpel, zoals je praat zo ga je ook schrijven, blijf dicht bij jezelf en schrijf (typ) je vingers blauw. Ow, okay, dat kan ik wel! Ik heb juist altijd mijn best gedaan om anders te schrijven dan dat ik denk. Die restrictie is er nu niet, typen maar!

Zakelijk posten en afspraak gemaakt (12)

De website staat er en ik blijf leren 😊 Net weer wat nieuws gedaan. Heb nu geleerd hoe ik een zakelijke facebook, insta en linkedIn pagina’s moet aanmaken. En daarop heb ik nu ook posts geplaatst. Weer een spannend moment, heb het toch maar mooi gedaan (trots).

En….

Net een afspraak gemaakt om over een paar weken mijn eerste (oefen)stekgesprek te houden. Ik heb mijn schoonheidsspecialiste Conny (https://www.reflectionhuidverzorging.nl) gevraagd of ik met haar mijn stekgesprek mag oefenen. Ben benieuwd hoe ik het doe en welke tips en trucs Conny voor mij heeft. Ga me de komende weken voorbereiden en alvast opzoek naar meer stekgesprekkandidaten. Spannend, uitdagend en ik heb er zin in!

Netwerken (13)

Netwerken, dat was voor mij altijd een gesloten deur. Nee, niets voor mij. Ik leg niet zo gemakkelijk contact, daarvoor moet je toch echt anderen hebben. Vriendinnen snappen het niet want, zij zeggen juist dat ik wel gemakkelijk contact leg……Via de VAPraktijk kwam ik erachter dat dit een mindset-dingetje is van mij. Ik denk bij netwerken dat ik moet verkopen, alleen dat is helemaal niet zo! Het gaat erom dat je met anderen mensen contact legt, interesse toont en als ze ook in jou en je business geïnteresseerd zijn dan komen ze bij jou. Je hoeft niet jezelf te promoten, mensen komen bij je omdat jij jij bent.  Aha, het is dus niet “moeilijk” tenminste voor mij want ik ben geïnteresseerd in mensen, in wat ze doen, waar hun passie ligt, wat hun tegenhoudt. Okay, ik heb me ingeschreven voor netwerkbijeenkomsten. En Annelies…..gewoon jezelf zijn, dan kom je goed tot je recht.

Meer stekgesprekken (14)

Het (oefen)stekgesprek met Conny heeft mijn enorme berg tot een klein heuveltje vernietigd. Het gesprek verliep, zoals we zijn, natuurlijk en ik heb tips gekregen. Ik heb ook ontdekt dat ik behoefte heb om mensen te spreken, mijn coach Rina had het al tegen mij gezegd zorg dat je afwisselt want je hebt zo’n groot empathisch vermogen, je kunt niet zonder mensen spreken. Met deze positieve ervaring en de tip van Rina in mijn achterhoofd ben ik inmiddels 3 stek(oefen)gesprekken aangegaan. Weer kwam ik thuis met tips en een lach op mijn gezicht want….mensen spreken, erachter komen waar de ondernemer behoefte aan heeft, erachter komen of je kunt helpen en een kijkje in de keuken mogen nemen is ZO fijn om te doen. Ik wil meer gesprekken! Alleen hoe raak ik met ondernemers aan de praat……iemand tips?

Social media (15)

Zoals jullie misschien merken ben ik vol op social media te vinden. Ik plaats berichten, reageer op berichten, stuur messenges enzovoort. Krijg ook hele leuke reacties weer terug met mogelijke leads, dat is ontzettend fijn. Een bevestiging aan mezelf dat ik mezelf ben dus.

Als ik wil kan ik wel een hele dag bezig zijn op social media. Dat was ik ook in het begin, alleen merkte ik aan mezelf dat ook nog op vrijdagavond en in het weekend kijken of er leads zijn, voor mij persoonlijk niet zo goed is. Ik word er gehaast van, tijd voor mijn gezin kwam in de knoei. Daarom een keiharde afspraak met mezelf gemaakt, vanaf vrijdagmiddag tot maandagochtend….geen social media meer. 

Oefenen, oefenen, oefenen (16)

Inmiddels heb ik een aantal stekgesprekken mogen voeren. Het blijft leuk om te doen. Ik houd van praten 😊, van erachter komen waar ondernemers tegenaan lopen, kijken of ik kan helpen. Alleen het blijft een uitdaging om ondernemers te zoeken voor een stekgesprek. Dat is iets waar ik nog vele oefening in kan gebruiken. Dus ben je ondernemer en wil je me helpen om gesprekken te oefenen, stuur me dan een bericht. Mag via een PB of een mail naar info@stypje.nl

We kunnen (17)

Okay, mijn aanbod heb ik goed helder, mijn brochures heb ik gemaakt. Mijn voorwaarden, privacyverklaring en overeenkomst zijn gemaakt. Verzekering heb ik geregeld. Ik ben er bijna klaar voor. Nu nog website aanpassen, alleen hoe zette ik dat ding ook alweer in onderhoud en hoe maakte ik ook alweer een landingspagina. Heb mezelf als doel gesteld om vanaf 1 januari 2022 ondernemers te helpen met plannen, coördineren, structureren en overzicht creëren. Dus ondernemers van Nederland kun je bij een van deze punten (of allemaal) hulp gebruiken, schroom niet en neem contact met me op. Mijn tijd, jouw vrijheid.

Leercurve (18)

Voor mijn gevoel gaat mijn leercurve in één rechte lijn omhoog. Maar goed dat ik (bijna dagelijks) een stuk met onze hond loop om mijn hoofd weer leeg te maken. Net heb ik geleerd wat een funnel is….dus mijn hersenpan is aan het borrelen, gratis weggever maken, proces in elkaar flansen, teksten erbij bedenken, alles in stroomschema’s zetten. Mijn toetsenbord wordt danig door mijn vingers bewerkt. Alleen wat kan ik nu als gratis weggever bedenken. Bedoel…. Wil natuurlijk wel iets zinvols weggeven (komt de functionele ik weer om de hoek kijken). Gelukkig heb ik naast hele creatieve en meedenkende familieleden ook een vriendin die meedenkt, creatief is en altijd ideeën op voorraad heeft (weet niet hoe ze het doet, ben er wel ontzettend dankbaar voor dat ik sommige hersenspinsels van haar mag gebruiken). Heb inmiddels een gratis weggever, een proces, stroomschema’s. De teksten, daar ben ik nog mee bezig. Houd FB, insta en LinkedIn In maar in de gaten.

Teksten maken (19)

Bloggen gaat me inmiddels aardig af. Teksten maken lukt me aardig. Ben me nu aan het verdiepen in SEO-teksten maken. Aan de ene kant lastig wat met SEO is het de bedoeling dat je bepaalde woorden en verschil in “koppen” gebruikt. Woorden waarmee je hoger “schoort” in Google. Aan de andere kant, als ik op de eerste pagina van Google zichtbaar wil zijn, dan is het noodzakelijk. Alleen…mijn gevoel vindt dit niet fijn, dat merk ik aan alles. Ik word (voor mijn gevoel) in een keuslijf gestopt en dat wil ik niet. Eens kijken hoe ik dit ga oplossen.

Inspiratie/met elkaar zijn/gevoel (20)

Digitaal heb ik de hele dag een online event bijgewoond. Wat had ik dat nodig zeg, want ik zat er doorheen. Ik voelde me alleen, ik wist niet meer of het me zou lukken om een eigen bedrijf te starten. Ik vroeg me af wie er op mij zat te wachten enz. Wat heb ik een geweldig event meegemaakt. De sprekers waren ZO natuurlijk. Zo open, zo eerlijk. Wat herkende ik een hoop zaken. Ik was niet alleen, anderen hadden dezelfde belemmerende gedachten als mij, anderen voelden zich ook alleen. Na deze dag had ik zo veel energie gekregen, zoveel inspiratie en ja ook f*ck it tuurlijk doe ik ertoe, tuurlijk zitten er ondernemers op mijn hulp te wachten, tuurlijk gaat het mij lukken om van mijn bedrijf een goed lopen bedrijf te maken. En wat ik weet is dat een van de sprekers mijn coach gaat worden. Ik ga heel hard doorsparen en mijn bedrijf winstgevend maken en dan…dan ga ik in mezelf investeren door een traject bij deze coach te volgen.

Social media (21)

Als ik iets over een social mediatraining hoor of zie. Of als ik daarover met iemand spar dan krijg ik vaak te horen, kies de kanalen waar je je het beste bij voelt…okay FB en LinkedIn ken ik…Instagram is voor mij een black box…maar ik ben er wel nieuwsgierig naar…Dus aangezien ik niets meer te leren heb (grapje) heb ik me opgegeven voor een cursus Instagram bij www.jessworks.nl. Kijken wat Instagram is en hoe ik het kan gaan gebruiken. Heb inmiddels een account en mijn volgens worden er steeds meer. Heb nu ook meerdere items gepost. De instagramwereld gaat voor mij open. Ik heb zelfs een lichtring, microfoon- en telefoonhouder gekocht. Want……het is belangrijk dat mensen je leren kennen (heb ik geleerd). Dus ik ga weer een grote stap in mijn leven als VA zetten door met mijn gezicht in beeld te verschijnen. Spannend!

Oh boy (22)

Jippie! Ik heb een opdracht, ik mag helpen! Elke week ga ik een bericht opmaken en plaatsen op facebook. Dat hebben we ’s avonds gevierd door een pizza te bestellen, want dat ik een carrière switch heb gemaakt heeft ook invloed op mijn gezin, ik ben nu hele dagen thuis 😉. Grote en kleine successen, ze verdienen het om te worden gevierd. ’s Avonds ben ik gelijk aan de slag gegaan, als ik iets in het hoofd heb dan moet het eruit (want anders slaap ik niet). En voilà 2 uur later had ik het bericht geplaatst.

Op het pad (23)

Soms dan gebeuren er dingen, dingen die je niet voorzien hebt, dingen die je niet hebt gepland (voor zover je dat kunt plannen). Zo ook bij mij…De VAPraktijk had een bericht geplaatst over community manager, of we wisten wat dat was en of we hiervan een masterclass over wilden bijwonen. Hmmm, community manager…nee geen idee. Bijwonen, tuurlijk! Ik houd me graag op de hoogte. Ik heb me ingeschreven en de masterclass gevolgd. Na afloop van de masterclass had ik het gevoel dat DIT nu juist mijn ontbrekende stukje van de puzzel was in het aanbod van mijn diensten…want als community manager ben jij virtueel de gastvrouw (in mijn geval) van de ondernemer, je introduceert de nieuwe mensen, laat de mensen zich op hun gemak voelen in de community, je praat virtueel met mensen in de community, de mensen komen bij jou met vragen, je bent de linking-pin tussen de mensen in de community en de ondernemer. Kortom; dit is op mijn lijf geschreven…dit wil ik gaan doen. Alleen ik ben nog met een opleiding bezig (Groeistrateeg), de opleiding kost geld (ook niet geheel onbelangrijk) en…ja maar…..ik wil dit doen, het voelt “gewoon” goed als ik dit ga doen….dus eerst maar een aantal nachtjes erover slapen, meer informatie inwinnen, financiën bekijken EN met mijn persoonlijke raadgevers bespreken.

Community Manager (24)

Ja, ik ga het doen. Het voelt ZO goed om aan de slag te gaan als Community Manager. Ik ga het doen. Bij een job als Community Manager hoort natuurlijk ook een opleiding (alhoewel, volgens een vriendin van mij heb ik dat niet nodig want ik heb het van nature al). Toch ga ik een opleiding volgen en wel bij We Love Communities van Maartje Blijleven. Ik ga starten! Nu focus op mijn opleiding van de VA Praktijk, zodat ik daarna de focus op de opleiding van community manager kan hebben.

Certificaten (25)

Het is zover! Ik mag me VA en Groeistrateeg noemen. Heb mijn eerste en tweede certificaat binnen. Trots, trots, trots ben ik. Als feedback kreeg ik te horen dat Anne & Anoeska van de VA Praktijk aan alle kanten konden zien dat ik van structuur houd 😊…Tja, ben ermee geboren! Ook mijn doelgroepen vinden ze heel gaaf. Ik heb niet 1 maar 2 doelgroepen. De ene doelgroep is de hoog gevoelige coach (gevonden in een gesprek met Floor Keereweer). De andere doelgroep heb ik gevonden doordat het me na aan het hart ligt. Ik heb namelijk met eigen ogen gezien wat het met een persoon kan doen als je de voor jou juiste dyslexie begeleiding krijgt. Ik ben dan ook eeuwig dankbaar dat Marijke van Vuure (https://ozolezen.nl/) op ons pad is gekomen.

Mocht je een hoog gevoelige coach zijn of een dyslexie begeleider die ondersteuning kan gebruiken op het gebied van social media of agendabeheer, schroom niet en neem contact met me op! 

Zichtbaarheid (26)

“Als je wilt dat coaches en dyslexie begeleiders je vinden Annelies dan zul je zelf nog meer op social media zichtbaar moeten zijn”…

Deze woorden sprak ik van de week tegen mezelf uit…Oftewel ik gaf mezelf een schop onder de kont. Hupla onderwerpen bedenken waar je wat over wilt vertellen, teksten maken, foto’s maken, inplannen en klaar. Dat is gemakkelijk gezegd en als ik ervoor ga zitten dan kan ik er ook geconcentreerd aan werken. Als eerste begin ik altijd met een ouderwetse pen en papier sessie. Lekker op de stoel, haardje aan en schrijven maar. Daarna strepen en weer schrijven. Daarna nog een keer en dan leg ik mijn boekwerk even weg. Daarna overtikken in een bestand, weer strepen, anders verwoorden. Als ik twijfel dan na laten lezen en daarna pas een foto erbij maken. Dan kijken wanneer zal ik dit plaatsen en voilà een bericht is klaar.

Spotlight (27)

Ik bied verschillende diensten aan nl: plannen, coördineren, structureren, overzicht creëren, community manager en zelfs mijn oude werk als product owner staat op de site.

Alleen als je zo divers bent dan is het lastig om focus te hebben. Steeds meer en meer kom ik erachter dat er veel vraag naar social media beheer. En laat in het social media beheer nu ook veel plannen, coördineren en overzicht creëren in voorkomen. Het idee is geboren, ik ga me richten op social media beheer. Natuurlijk moet je dan wel goed thuis zijn in social media, nu ben ik dat al aardig maar een Facebook challenge kan alleen maar bijdrage lijkt mij. Dus… Ik heb de facebook challenge bij de Mark Bongers Academy bijgewoond. Veel informatie gekregen en de bevestiging dat social media beheer echt een kwestie van plannen, coördineren en overzicht creëren is. Ik zet mijn dienst social media beheer in de spotlight!

Gezondheid (28)

Jeetje, ik merk dat ik veel zit. Mijn rug, nek en schouders worden steeds stijver. Tijd om er wat aan te doen. De tuin in, beetje snoeien, beetje graven, hout voorraad bijvullen. Ja, dat gaat steeds beter. Ik word weer soepel. Ook heb ik een traject bij Richard de Leth gevolgd (www.oersterk.nl). Een van de inzichten die ik heb gekregen is dat we het onszelf gemakkelijk maken door van alles te automatiseren. Neem je bureaustoel, daar zitten vaak wielentjes onder. Met die wielentjes kun je rijden met je stoel zodat je niet hoeft op te staan, om naar de kast achter je te lopen. Dat is ook zoals je een (elektrisch verstelbaar) zit/sta bureau hebt. Vaak is het een druk op de knop en je bureau gaat omhoog of omlaag. Terwijl het bewegen (opstaan om naar de kast te lopen, dmv een slinger je bureau verstellen) juist zo goed voor ons lichaam is.

Okay, ik ben overtuigd, weer vaker fietsen, vaker lopen (ook al zit het weer tegen) en ik koop straks een zit/sta bureau met slinger. De bureaustoel met wielentjes komt er overigens wel.

Contacten (29)

De mensen die mij kennen weten dat ik graag in verbinding sta met mensen. Als je reageert op een potentiële opdracht, naar een netwerkbijeenkomst gaat of een gesprek hebt met een buddy dan hoor ik interessante verhalen, krijg ik een kijkje van de persoon achter het bedrijf en ontstaan voor mij waardevolle contacten.

 

Contacten die je later in een hele andere samenstelling weer ontmoet. Zo waardevol!

Community manager (30)

Yes, ik ben gestart met mijn opleiding tot community manager van welovecommunities.nl van Maartje Blijleven. Eerste module is strategie. Mijn handen zweten al als ik aan het woord strategie denk. Maar kom op. Rustig de module door, opdrachten maken en kijken waar het je brengt. Onderzoek, onderzoek, onderzoek daar bestaat de basis van een strategie uit. Aha duidelijk! Ik ga op onderzoek uit.

Strategie, content maken en taken van community manager (31)

De strategie maken kost tijd, tijd die ik ervoor neem want de strategie is de basis van de andere stappen. Het is een uitdaging, maar hé ik houd van uitdagingen. Ik zie de strategie steeds meer vorm krijgen en voilà mijn strategie staat. Ingeleverd bij Maartje en lovende woorden over mijn strategie teruggekregen. Blij mee! Vervolgens ben ik aan de slag gegaan met de module content en mijn taken als community manager. En weet je….ik zag dat mijn content al aardig goed was. Gewoon jezelf zijn en doen en de taken ja….die passen bij mij….ben nog steeds ontzettend blij dat ik voor deze opleiding heb gekozen.

Groeien en verdienmodellen (32)

Okay groeien, hoe doe je dat en hoe weet je wanneer je groeit? Tja, het blijft een kwestie van meten = weten….Nu zijn cijfertjes niet echt mijn ding, maar als ik een stijgende lijn in de grafiek zie, dan is dat wel kicken hoor! En er zijn veel verdienmodellen! Wel fijn, want dan kan ik straks een paar uitkiezen om te proberen…Zitten wel een paar hele leuke tussen, mijn handen jeuken al om die in te kunnen zetten. Maar eerst…..eerst focus op het groeien.

En dan……(33)

De modules zijn klaar, ik weet wanneer ik examen moet doen. Dus wat nu….nu reageren op opdrachten voor Community Manager….want de opleiding is één, nu al het geleerde nog in de praktijk brengen. En pats….daar is een uitnodiging voor een gesprek. Fijn! Vol goede moed ben ik het gesprek aangegaan, ik was een van de 3 kandidaten. Volgende week hoor ik meer. Prima! Ik wacht het af.

Wachten duurt lang (34)

Een week vliegt niet voorbij als je wacht. Nee, de week gaat dan juist heeeeeel erg traag. Ik heb maar afleiding gezocht in het onkruid plukken. Ook merk ik dat mijn eigen content anders is geworden, ik pas de tips van Maartje toe in mijn eigen content, leuk om te zien. Ook merk ik dat ik via de digitale snelweg steeds meer gesprekken met mensen hebben. Niet direct mensen die een opdracht voor me hebben, het zijn meer stekgesprekken die ik voer. Het zijn interessante gesprekken, waarvan je niet weet waar het je gaat brengen. En ja, ik wacht nog rustig door…

Ongeduldig (35)

O jee, anderhalve week geleden en nog niets gehoord. Zou ik nu door zijn naar een 2e ronde of ben ik afgevallen en hebben ze me dat nog niet laten weten…..Wat moet ik nu doen? Ik wacht het nog even af….. na 2 dagen houd ik het niet meer en stuur ik een mail. 5 Minuten daarna gaat de telefoon, yes door naar de volgende ronde. Volgende afspraak volgende week, op locatie. Okay, zolang ik maar niet in de spits hoef te rijden, daar heb ik zo’n hekel aan. Gelukkig is het tijdstip gunstig voor mij.

2e gesprek (36)

Deze week mijn 2e gesprek voor een opdracht als Community Manager. Eerst er heen, dan gesprek, dan op de terugreis een gesprek met mijn buddy. Drukke dag, maar alles komt goed. Het gesprek verliep goed. Kan er niets anders van zeggen, gewoon goed. Zou dit het dan zijn? Ben heel benieuwd! Ondertussen nog een gesprek voor een opdracht voor community manager gehouden, 2 opdrachten in 1 week, zou het? Ik wacht het weer af.

Voorstel (37)

Van de ene opdracht heb ik een voorstel gekregen en daar ben ik mee akkoord gegaan! Yes, ik mag een opdracht als community manager gaan uitvoeren. Zin in! Het contract is binnen, al laat de begindatum nog wel even op zich wachten…. Kan ik nog puntjes op de i zetten voor mijn examen. De 2e mogelijke opdracht…..wordt m nog niet. Misschien later dit jaar, ik wacht het af en zoek ondertussen verder naar een andere opdracht als community manager.

In the pocket (38)

Oh boy, het theorie-examen gedaan en mijn praktijkopdracht ingeleverd. Spannend hoor. Waar ik me vooral zorgen maakte over het theoriegedeelte (zeg zelf altijd dat ik meer van de praktijk ben), waren de zorgen niet nodig. Geslaagd! Bij de praktijkopdracht kreeg ik nog een aantal verbeterpunten te horen. Deze heb ik aangepast en ja hoor ook geslaagd! Jippiedepippie, geslaagd!!!! Ik mag me nu ook “echt” community manager noemen. Wat fantastisch! Zo blij!

Opdrachten (39)

En dan op zoek naar mensen die een community manager nodig hebben. Gelukkig is het een beroep van de toekomst en worden er steeds meer community managers gevraagd. Alleen als ik eerlijk mag zijn… Soms worden er vacatures geplaatst met een taakomschrijving die niet veel raakvlakken heeft met het vak van community manager zoals ik het heb geleerd (of ben ik nu te eigenwijs?). Maar maakt niet uit ik help graag, ook om duidelijk te maken welke taken bij een community manager horen.

En dan staat de wereld ineens stil (40)

Want ik kreeg het telefoontje dat mijn moeder was overleden.

Nu ben ik van nature een plan en organiseertante, alleen als het op de uitvaart van je eigen moeder aankomt dan ben ik blij met mensen die in de uitvaartbranche zitten. Petje af hoe zij in korte tijden, van alles kunnen regelen en ook steun kunnen geven aan de nabestaanden. Zonder een flinke dosis empathie kom je er in ieder geval niet.

En dan is het life goes on (41)

Tja, op een gegeven moment moet je weer aan de slag, want heel erg eerlijk….zonder inkomsten ook geen brood op tafel…..Gelukkig werk ik met hele fijne opdrachtgevers samen die snappen dat ik er wel ben, maar soms ook niet omdat het besef dat onze moeder er niet meer is steeds meer en meer indaalt. Het verlies van onze moeder heeft mij ook gesterkt in mijn opvattingen om herinneringen voor later, nu te maken. Dus een balans vinden in het werken, in er voor mijn gezin zijn en tijd voor mezelf te hebben.

Opdrachten komen en gaan (42)

Tja, en dan krijg je te horen dat de ondernemer voor wie je berichten op facebook plaatste, op zoek ging naar een andere manier…Die kwam natuurlijk wel even aan, alleen ik vind het wel hartstikke tof dat deze ondernemer doorgaat met vernieuwen, dat deze ondernemer niet stil blijft staan maar inspeelt op veranderingen in de markt. Het is ook een goede leerschool voor mij, de financiële zekerheid die een baan in loondienst met zich meebrengt die heb ik nu niet meer. Ik moet er zelf voor zorgen dat ik inkomstendalingen kan opvangen. En dat ik niet zover (ja ik doe gerust een half jaar) financieel gezien vooruit plan. Morgen kan het anders zijn, weer met beide beentjes op de vloer Annelies!

Challenge (43)

De draad is inmiddels weer goed opgepakt. We hebben alles weer op orde. De planningen zijn weer bij en de content voor mijn opdrachtgevers is weer geschreven. Mijn eerste challenge smaakte naar meer! Daarom heb ik bij mijn andere opdrachtgever het fenomeen challenge in een heel ander jasje gestoken en hebben we 3 weken lang tips gegeven over vakanties. Erg leuk om vakantie tips bij elkaar te zoeken en zo te presenteren dat mensen er ook echt wat aan hebben.

Telefoon (44)

En dan word je ineens gebeld. Op zich is dat niet vreemd, maar wel als je vervolgens hoort of je nog steeds interesse hebt in een opdracht. Uhum, ja natuurlijk! Vanaf 1 september a.s. heb ik weer 8 uur erbij. Zo bouwen mijn werkuren per week zich al aardig op. Fijn! Een paar dagen later kreeg ik de telefoon die ik voor deze opdracht nodig had binnen. Het is een bureautelefoon en alhoewel onze kinderen wisten dat het een telefoon was, mocht ik toch uitleg geven over dat er “vroeger” in alle huiskamers dit soort telefoons stonden. Over een generatiekloof gesproken, ik voelde ‘m duidelijk 😊

Doorgaan (45)

De vakantieperiode is in het gehele land nu toch echt aangebroken. De meesten werken naar de vakantie toe. Ik niet, ik werk deze vakantie mijn vakantierooster. Dat betekent ’s ochtends om 07:00 uur beginnen en om 10:00 uur staan de kids startklaar om er met mij of mijn man op uit te trekken. Een van ons zal thuisblijven om voor de honden te zorgen. Dit jaar even doorbijten en volgend jaar. Dan met de honden, op vakantie!

Vakantierooster (46)

Het vakantierooster bevalt mij goed. Al flink aan het werk zijn voordat de anderen zijn opgestaan, bevalt mij prima. Eens kijken of ik deze tijden na de vakantie kan vasthouden. Ook het vroege opstaan (waarbij ik dacht dat dat een dingetje zou worden) is goed te doen. Waarbij ik in mijn loondienst baan echt voelde dat alles tot stilstand kwam tijdens de vakantie, merk ik nu dat alles gewoon doorgaat. Zo heb ik van de week nog een gesprek gevoerd voor een opdracht als community manager. Wel vanuit de auto want onze dochter mocht nog een les inhalen in haar vakantie. Mijn opschrijfboekje, oortjes, pen, opdracht tekst en mijn reactie daarop had ik meegenomen en ik was klaar voor het gesprek. Zo fijn om te werken waar en wanneer ik wil.

Gesprekken gaan door, antwoorden laten op zich wachten (47)

De gesprekken voor community manager gaan door, alleen de antwoorden laten op zich wachten. Op zich ook wel logisch want niet alle collega’s zijn aanwezig om te overleggen. Misschien dat het juffertje ongeduld op mijn schouders zit die graag wil weten waar ze aan toe is. Adem in, adem uit en rustig afwachten. Gelukkig heb ik werk zat om te doen. Zo heb ik me al voorbereid en ben ik ingewerkt voor een opdracht die op 1 september a.s. begint waarbij ik 2 dagdelen per week telefoon opneem.

Stroom (48)

Zit je lekker te werken, midden in een zin…..alles zwart. Stroom uitgevallen. Eerst naar de meterkast, is de stroom bij ons in een keer eraf? Al onze groepen staan nog “omhoog”. Hmmm, het venster van onze elektriciteitsmeter is ook blanco….grotere stroomstoring? Ik krijg appjes, gelijk maar kijken. Aha, de buurtapp, we zijn niet de enigen, gelukkig hebben we ook een oplostijd meegekregen. Helaas was ik net te laat met koffiezetten. Ondertussen werken mijn radartjes, wat als ik langer zonder stroom zit, dan is het wel handig als ik een plan B heb. De accu van de laptop houdt het wel even vol, alleen ik heb ook geen internet meer. Oplossing; hotspot van mijn telefoon maken, schermen loskoppelen van de laptop en ik kan weer aan de slag. Is het ideaal, nee. Maar wel voor eventjes vol te houden. Gelukkig komen bij ons in de regio grote stroomstoringen niet veel voor!

De telefoon gaat (49)

Volop begonnen met de telefoondienst, headset aangeschaft, alle papieren die ik nodig heb overzichtelijk in een map (ik blader toch liever dan digitaal tussen tabbladen te schakelen), lach op mijn gezicht en daar gaat de telefoon. Al het begin is wennen, het is snel schakelen en snel notities maken. Vlagen van herinneringen aan mijn callcenter en telefoniste/receptioniste tijd komen weer voorbij. Het lukt me nog steeds.

Profijt van oude functie (50)

Wat leer ik toch veel mensen kennen! Zo heb ik weer mooie gesprekken mogen voeren voor mogelijke opdrachten, heb ik kennisgemaakt met andere VA’s die social media niet tot hun corebusiness rekenen en ben ik weer gegroeid in het community vak. Ook kwam mijn oude functie van Product Owner deze week van pas. Er werd gesproken over aanpassingen aan een app en vervolgens ging het over prioriteren, aandacht vragen voor wensen, weten wat de gebruiker wil. Ik had mijn Product Owner pet op mijn hoofd gezet 😉.

Op reis (51)

Als community manager werk ik veel vanuit huis. Dat is voor mij een hele bewuste keuze. Alleen is het voor de binding met het bedrijf ook goed als je af en toe face-to-face met mensen spreekt. Dus ben ik afgelopen week weer naar mijn opdrachtgever gegaan. Het leuke is dat ik niet 1 maar 2 opdrachtgevers dan kan ontmoeten. Beide opdrachtgevers zitten namelijk in hetzelfde pand. Dat is voor mij (en hun) heel handig. ’s Ochtends bij opdrachtgever A en ’s middags bij opdrachtgever B.

Stypje 1 jaar (52)

Bij toeval (echt waar!) kwam ik erachter, dat mijn bedrijf 1 jaar bestaat! Ik had er niet zo bij stilgestaan, alweer 1 jaar. Wat is begonnen als een droom, is realiteit geworden. Ben trots op mezelf, want ik heb de stap gezet en ben ondernemer geworden. Ik heb heel veel geleerd en ben nog lang niet uitgeleerd, dat weet ik al zeker. Op naar Stypje’s 2e jaar!

Keuzes maken (53)

Het maken van keuzes is iets wat ik heb geleerd. Ik vind vele dingen namelijk leuk om te doen en als ik iemand mag helpen….dan word ik al snel blij. Alleen als ik er dan zelf last van krijg….in mijn geval hoofdpijn, dan is het een goed moment voor mij als ik keuzes maak. Zo heb ik deze week ook weer een keuze gemaakt, ik heb goed naar mijn gevoel geluisterd, er verschillende nachten over geslapen en toen de knoop doorgehakt. En ja, het was niet gemakkelijk, maar ik ben wel blij dat ik een keuze heb gemaakt.

Cijfers, cijfers (54)

Elke maand analyseer ik aan de hand van de cijfers hoe de acties die we hebben gedaan zijn verlopen. Zijn er bijvoorbeeld meer leden in de community gekomen, hebben de berichten die zijn geplaatst meer bereik dan vorige keer, zijn er meer mensen ons gaan volgen enz. enz. “Vroeger” vond ik analyseren maar zozo om te doen, en nu….nu vind ik het enorm kicken als ik zie dat de cijfers in het groen staan. Zo fijn om daar een bijdrage aan te kunnen leveren!

Thuiswerken (55)

Het thuiswerken biedt voor mij vele mogelijkheden, zo krijg ik veel meer mee van “thuis”, ben ik veel minder tijd kwijt aan reizen. Kan ik tussen de bedrijven door een frisse neus halen met de honden en kan ik door werken terwijl ik corona heb. Ja, ook ik mocht eraan geloven. Gelukkig ben ik er niet heel ziek van geweest, alleen is mijn stem ervandoor gegaan en ik had een hoofd vol watten. En blij dat we overal in dit huis werkruimtes (isolatieruimtes) kunnen creëren. Nooit geweten dat ik zo creatief met ruimtes om kon gaan 😊

Oei (56)

En toen kwam het bericht dat een van mijn opdrachtgevers tijdelijk mijn aanwezigheid in de groep wil verminderen. Oei, die kwam binnen. Wel stoer dat er beslissingen worden genomen. Maar ja, wat nu?  We hebben afgesproken dat ik nog steeds de community manager blijf (want aan mij en mijn inzet ligt het niet, altijd fijn om dat te horen), alleen dat ik minder vaak in de groep aanwezig zal zijn. Vanaf begin volgend jaar kijken we hoe we het verder gaan inkleden en hopelijk kan ik dan weer vol aan de bak.

De week after (57)

Bij een van mijn opdrachtgevers mocht ik een bijdrage leveren aan het invullen van een groot evenement. Zoals vaker waren er nog veel dingen die op het laatste moment nog moesten gebeuren. Gelukkig had ik hiervoor al extra tijd in mijn agenda vrijgemaakt. Op de bewuste zaterdag heel vroeg (6 uur, soms is het niet handig om in het Noorden te wonen) alles inladen in de auto, collega’s ophalen en op naar Utrecht. We hebben er een superdag van gemaakt. Het geeft echt een enorme kick om zoveel mensen te zien die iets voor een ander willen doen.

Netwerken (58)

Deze week heb ik mijn handtekening onder een nieuw contract bij één van mijn bestaande opdrachtgevers gezet. Super dat we onze samenwerking voortzetten! Op naar een betekenisvol jaar, zoals mijn opdrachtgever het omschreef. En daar gaan we voor!

Verder heb ik deze week weer mogen ondervinden dat je op verschillende manieren kunt netwerken. Fysiek, digitaal en zelfs telefonisch. Waar vroeger bij mij een bepaalde gedachte opkwam als ik aan netwerken dacht, zie ik het nu anders. Netwerken is een manier om verbinding met een ander te leggen, want door alleen al naar de ander te luisteren help je (vaak 😊) onbewust.

Op naar meer evenementen (59)

Net het ene evenement gehad en nu opmaken voor nog meer evenementen. Mouwtjes omhoog, overleggen, draaiboek maken, teksten schrijven, teksten redigeren, alvast berichten inplannen. Ik voel me er lekker bij! Heb fijne samenwerkingen, veel eigen inbreng. Ja, mijn ogen stralen 😊

Webinar (60)

Deze week een week vol cadeautjes, niet alleen vanwege 5 december maar ook een verjaardag, uit eten om de verjaardag en mijn verlening van het contract te vieren. Want hoe groot of klein je succes ook is, het is altijd goed om erbij stil te staan! Ook heb ik deze week voor het eerst (samen met collega’s van de Stichting) een webinar gegeven. Super leuk om mee te maken en er trots op dat een plan van een idee nu is uitgevoerd 😊

Onderweg (61)

Voor een community manager die graag vanuit huis werkt, ben ik deze week veel op pad geweest. Zo was ik dinsdag op locatie om het over plannen van volgend jaar te hebben en mocht ik woensdag vroeg in de auto om naar Breukelen te reizen voor een dag van de @VA Praktijk, waar ik ook als community manager werkzaam ben. Ontzettend leuke dagen gehad, veel informatie gekregen en er kwamen allemaal ideeën in mij opborrelen. Nu tijd om alles te laten bezinken en op te schrijven. Want zodra ik de ideeën aan mijn opschrijfboekje toevertrouw, dan krijg ik rust in mijn hoofd.

Laatste week (62)

Dit was de laatste week van het jaar 2022, althans voor Stypje. Laatste punten oppakken, alles goed afronden, terugkijken op het afgelopen jaar. Wat heb ik weer veel geleerd! Vrij zijn, dat is af en toe nodig. Kan ik even afstand nemen, het complete plaatje overzien om vanaf 2023 weer vol energie aan de slag te gaan!

 

Prettige feestdagen en een gelukkig, gezond en verbindend 2023!

Frisse start (63)

Zo, terug van een weekje vrij zijn. De beste wensen voor 2023! Ik heb lekker genoten van het samenzijn met mijn dierbaren, fijne verbindingen kunnen leggen en quality time met mijn gezin. Nu…ben ik ook weer blij dat ik weer aan de slag mag gaan. Mijn handen jeuken om voor mijn opdrachtgevers te mogen verbinden in hun community. Stypje is weer operationeel!

Opleiding (64)

Naast mijn werk voor de Stichting ben ik deze week begonnen aan het 3e traject van de VA Praktijk “maximaal resultaat”. Het geeft voor mij nu na een jaar ondernemen, weer nieuwe inzichten. Laat me weer teruggaan naar toen mijn idee ontstond om ondernemer te worden én laat me ook weer inzien waarom ik ondernemer wilde worden. Sommige zaken staan nog zoals toen en bij sommige zaken denk ik oeh, daar mag ik weer scherper op zijn. Zo zie je maar, je bent nooit uitgeleerd.

Gewonnen (65)

Afgelopen week stond voor mij in het teken van leren, o ja momenten en yes, de lampjes zijn gaan branden! Naast de opleiding van de VA Praktijk heb ik ook een training van @Madelon Rijkers gevolgd. Soms komt alles tegelijk maar weet je dat het goed is. Zo ook voor mij, ik heb weer koers gekregen, mijn eigen roadmap heeft weer een doel gekregen en ik weet welke wegen ik ga bewandelen.

En als klap op de vuurpijl ook nog een trui gewonnen!

Samenwerken (66)

De afgelopen 2 weken ben ik bezig geweest met een voorstel maken, afstemmen en kijken hoe ik met een collega Community Manager samen een opdracht konden aannemen. Ik vind het zo mooi om te zien dat je kunt vliegen als je een klik hebt. We waren helemaal klaar, alleen toen kwam onze potentiële opdrachtgever met het uurtarief op de proppen waar niet over onderhandeld kon worden…..helaas, helaas, helaas is het niets geworden. Het was een domper maar inmiddels zit ik weer vol positieve energie. Op naar een nieuwe week vol nieuwe kansen. Enne… het zaadje om te gaan samenwerken is geplant.